A tej és tejtermékek fogyasztásáról több ellentétes vélemény ismert.
Néhány szerint az embernek is teljesen felesleges, mások szerint még kifejezetten ártalmas is a tejfogyasztás. Nem szakértői érvelés szerint „az ember az egyetlen élőlény, aki más állat tejét fogyasztja.” Persze, de rengeteg mindent csinál az ember, amit más élőlény nem. Tejet azért nem isznak az állatok felnőtt korukban, mert nincs rá lehetőségük.
A tej nagyon egészséges táplálék. Sok benne az A, B és D vitamin, illetve magas a kalcium tartalma is, így kedvező élettani hatásokkal bírhat a fogyasztása. Jó kalciumforrás-e a tej? A kalcium felszívódását segíti a tejcukor (laktóz), az optimális kalcium-foszfor arány (1:1, ahogy a tejben is megtalálható), a savas közeg (a tejsav és a fermentált tejtermékek, például joghurt, kefir) pedig még kedvezőbb feltételeket biztosít. Hasznosulásához D-vitamin együttes jelenléte szükséges, ami természetes módon megtalálható a tejben.
Fél liter tej fedezi a felnőttek napi javasolt energiabevitelének 12-15 százalékát, a fehérje- 20-25 százalékát, a zsír- 15-20 százalékát, a szénhidrát- 7-10 százalékát, a kalciumbevitelének 70 százalékát; igen gazdag ásványi anyagokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz.
Ha csupán az adatokat nézzük, akkor a tápanyagtáblázatra pillantva valóban könnyű lenne azt gondolni, hogy a jelentős kalciumtartalmú növényi táplálékaink alkalmasak a kalciumszükségletünk fedezésére és így általuk is erős csontokra, fogakra tehetünk szert. A problémát az okozza, hogy sajnos az olajos magvakban található rostok, illetve a fitinsavak, valamint az egyes zöldségfélékben (spenót, sóska, rebarbara) nagyobb mennyiségben megtalálható oxálsavak éppen ellenkezőleg, a kalcium hasznosulása ellen hatnak. Ettől még lehet ezeket is fogyasztani, de nem feltétlenül várhatjuk tőlük azt, ami miatt a tejet elhagynánk.
Miért alakult ki az a nézet, hogy a tej és tejtermékek nem egészségesek más állatok számára? A tej olyan cukrot tartalmaz, amely különbözik a gyümölcsökben és más édes ételekben található cukortól, ez a laktóz. Csecsemőkorban a szervezetünk egy speciális anyagot, laktázt termel, amely lehetővé teszi, hogy az anyatejben található laktózt megemésszük. Miután azonban az anya nem szoptatja tovább a gyerekét, legtöbb esetben a szervezet leáll a laktáz termelésével, enélkül pedig nem tudjuk megfelelően megemészteni a laktózt.
Régen, becslések szerint 5000 évvel ezelőtt az ember sem tudta megemészteni. Azonban több régészeti bizonyíték van arra, hogy Európában már több mint 6000 évvel ezelőtt fogyasztottak tejtermékeket, jóval azelőtt, hogy a laktáz folyamatos termelése kialakult volna. Ez azért lehetséges, mert a fermentált, savanyított tejtermékek, mint a túró, vagy a joghurt, jóval kevesebb laktózt tartalmaznak.
Ezzel kapcsolatos cikkek között természtesen kevés rágcsálókról szóló írást találtam. Örömmel olvasnék rágcsálókról, persze főleg mókusokról szóló tanulmányt, vagy ismeretterjesztő cikket ebben a témában. De sok foglalkozik kutyákkal, macskákkal. Ezeknél sincs laktáztermelés, ezért hasonló a probléma. Nézzük, mit válaszolnak állatorvosok:
T. Doktor Úr !... kutyàm van,2.5, èves …Túlzásba viszem, ha minden nap este kapnak 1 kis pohàr gyümölcsjoghurtot?...dr. Hermándy-Berencz Katalin válasza: Nem viszi túlzásba, nyugodtan kaphatják a joghurtot
Máshonnan: -Milyen tejtermékeket adhatok kutyámnak? Válasz: …amik viszonylag alacsony laktóztartalommal rendelkeznek. Ilyen például a sajt, az élőflórás joghurt, a kefir, a vaj vagy a tejföl.
Szintén ebben a témában: A tejben lévő tejcukrot, a laktózt a kutyák legtöbbje nem képes megemészteni, ezért hasmenésük lesz tőle. A tejcukrot nem tartalmazó tejtermékek például joghurt, kefir, tejföl etethetők, a natúr joghurt, kefir kifejezetten hasznos számukra.
„Emberorvos”: Annak ellenére, hogy sokak szervezete nem termel laktázt, bizonyos tejtermékeket ők is fogyaszthatnak. A vaj, joghurt, tejszín és sajt készítése során csökken ugyanis a tej laktóztartalma…
A tej más összetevője is kétségeket ébresztett. Az ösztrogén a tehéntejben természetesen előforduló hormon. … Minden jel arra utal, hogy ezeknek a félelmeknek nincs alapjuk, mivel az egérkísérletek során kiderült, hogy a tehéntejben található ösztrogénszintnél százszor magasabb hormonkoncentrátum sincs hatással a rágcsálók vérhormon-szintjére, reproduktív szerveik pedig teljességgel érintetlenek maradnak.
Végezetül összeírtam néhány itthon is kapható rágcsáló eledelt, amik több-kevesebb arányban tartalmaznak tejterméket (nem tartom perdöntőnek, sok marhaságot és káros dolgot is árulnak):
Jutalomfalatok rágcsálóknak Crock Complete Apple.Crock Complete Apple: mindenféle rágcsáló számára. Összetétel: gabonafélék, olajok és zsírok, növényi származékok, tej és tejtermékek, gyümölcs, ásványi anyagok.
Jutalomfalat-Mini-Drops-Joghurtos
drops-Ragcsalonak-Repas: Összetétel: cukor, tej és tej eredetű származékok, olajok és zsírok, zöldség
Trixie Jutalomfalat válogatás Rágcsálóknak: Összetevők: tej és tejtermékek, olajok és zsírok, zöldség melléktermékek, ásványi anyagok, gyümölcsök
RÁGCSÁLÓ MINI DROPS PITYPANGOS: Összetevők: tej- és tejtermékek, olajok és zsírok, növényi eredetű származékok (szárított pitypang 3%), gabonafélék.
Versele-Laga Complete Crock Cheese: ízletes és egészséges snack különféle rágcsálók részére. A lágy sajtos töltelék vitaminokkal és omega 3 zsírsavakkal dúsított.
Rágcsálóknak ajánlott étrend: Kis adag keménytojás, valamint cukormentes, sovány tejtermékek, például tejföl és joghurt, valamint sózatlan túró szintén jó fehérjeforrások.
Források:
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/21708/tej-es-tejtermekfogyasztas
https://dia-wellness.com/szakerto/51-tevhit-a-tejrol
https://divany.hu/vilagom/2019/10/04/allatok-tejet-isszuk/
http://allatorvos.net/taplalasi-tanacsok-kutyatartoknak-ii/
https://www.travelo.hu/boresgasztro/20211106-negy-gyakori-tevhit-a-tejrol-dietetikus-valaszol.html
https://www.azenkutyam.hu/egeszseg/ehet-a-kutya-tejtermekeket/
https://gyerekszoba.hu/terhesseg/artalmas-vagy-nem-a-tejben-talalhato-osztrogen/